Borsa

Borsa

Localitatea Borsa este una dintre cele mai lungi asezari din Romania. Zona este recunoscuta pentru relieful predominant muntos, accidentat, cu diferente mari de nivel datorate Muntilor Rodnei, Maramuresului si Tibau. Acesti munti inconjoara o depresiune si au aspect de ziduri naturale ca de cetate.

Muntii Rodnei, ce se intind pe o distanta de 40 km de la est la vest, au doua varfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu - 2303m - cel mai inalt din Carpatii Orientali. Cel mai inalt varf din Muntii Maramuresului este Toroiaga (1929,9 m), iar la poalele sale este situat cartierul Baile Borsa (apartinand orasului). In aceasta zona, industria se bazeaza in special pe minerit.

Aproape de Borsa se gaseste si „Pietrosu Mare", care este cea mai mare rezervatie naturala complexa (geomorfologica, floristica si faunistica) din nordul tarii, inclusa din 1979 in reteaua mondiala de rezervatii ale biosferei.

Borsa este pozitionata de-a lungul soselei care o strabate de la Valea Hotarului la Gura Tiboului (raul Tibou), pe o distanta de 52 km.